Hulp voor onze Zuiderburen

3 01 2022

In de vroege ochtend van donderdag 15 juli was klimaatverandering niet langer iets wat alleen heel ver weg kon gebeuren. De beelden van smeltende poolkappen en bosbranden overal op aarde staan op ons netvlies. Maar die dag was het hier, aan de Vesder. In het stromingsgebied van deze rivier is het leven van voor die periode compleet weggevaagd. We hebben allemaal de afschuwelijke beelden gezien, maar eveneens de beelden van de vele vrijwilligers en de golf van solidariteit.

de volle camionette

Op woensdag 15 september zijn een aantal Bevegemse Buren met camionette en aanhangwagen een eerste keer met hulpgoederen en helpende handen naar de getroffen regio vertrokken. Via een Whatts App groepje van vrijwilligers hebben we zo heel gericht noodhulp kunnen bieden, waarbij er toen dozen vol droge voeding, poetsmateriaal, verwarmingstoestellen en schoolgerief werden gedoneerd in Aywaille, Jemeppe en Awans. Dit alles werd met open armen ontvangen, maar de noodkreet om voornamelijk eten was schrijnend.

De situatie daar heeft ons zodanig geraakt, dat we besloten hebben om deze lokale steun structureel te blijven aanbieden. Zo rijden we bijna elke 14 dagen met een auto vol met voornamelijk droge voeding, poetsgerief en verzorgingsproducten naar de getroffen regio. De straten en rivierbeddingen liggen ondertussen al maanden vol met afval en de penetrante geur van vocht ( en momenteel koude) in de huizen zal nog een tijdje blijven hangen. Maar met onze kleine bijdrage kunnen onze Waalse buren lekker koken en de koude trotseren.

het donatiecentrum in Jemeppe

We blijven dus goederen (droge voeding, verzorgingsproducten, poetsgerief, honden -en katteneten maar ook verwarmingstoestellen) verzamelen en dankzij de lokale handelaars apotheek Van Holder, groepspraktijk Laaif en buurtwinkel Dirkske hoeven jullie daar niet ver voor te lopen. Door spontane donaties hebben we ook al 1000€ kunnen storten aan het donatiecentrum van Jemeppe, maar indien je graag naast goederen ook een centje wil bijdragen mag je dat altijd doen op het rekeningnummer van de buurtvereniging BE66 9734 1497 6643 met vermelding steun Wallonië.


Acties

Informatie
%d bloggers liken dit: